photo banneriiii_zpsgef59n30_1.jpg

8. joulukuuta 2015

HIUKSET

HIUKSEN RAKENNE
Hius muodostuu keratiinista joka on sarveistuneista soluista muodostunutta kuitumaista ainetta. Keratiini sisältää proteiinia, rikkipitoista aminohappoa eli kysteiiniä, pigmenttihiukkasia eli melaniinia, rasva-aineita ja mineraaleja.
Hius muodostuu ihonalaisesta papillaariosasta eli juuresta sekä natiiviosasta eli varresta.
Papillaariosan pohjaosaa nimitetään hiusnystyksi, josta hius syntyy jatkuvan solunjakautumisen seurauksena. Hiusnystyn yläosassa ovat melanosyytit, joista hiuksen väriaine eli melaniini muodostuu.
Hiuksen ihonpäällisen osan eli naatiiviosan rakenne muodostuu suomu- eli pintakerroksesta (kutikula), kuitukerroksesta (kortex) ja ydinkerroksesta (medula).
Suomukerros muodostuu levymäisistä, hiusta kiertävistä keratiinikuiduista, jotka päällekkäin limittyessään muodostavat hiuksen pinnan. Suomukerros on läpikuultava ja vettä ja likaa hylkivä. Keratiinilevyjen tiiviys vaikuttaa hiusten kiiltoon, sen heijastaessa valonsäteitä.
Kuitukerroksen keratiinisolut ovat putkimaisia kuitusoluja. Kuitusolu koostuu suuresta joukosta makrosäikeitä, joista jokainen koostuu itsensä ympärille koostuneista mikrosäikeistä. Mikrosäikeet koostuvat alkusäikeistä eli protosäikeistä. Yksi alkusäie koostuu kolmesta atomeista muodostuneesta (hiili, vety, happi, ja typpi) spiraalimaisesta molekyyliketjusta.
Ydinkerros muodostuu tyhjistä onteloista. Kerroksen merkitystä ei tunneta hyvin mutta tiedetään, että hyvin hennoista hiuksista se voi puuttua kokonaan. Ydin voi jatkua koko hiuksen pituudelta tai katketa ja alkaa uudelleen. Parturi-kampaajan työlle ydinkerroksella ei oikeastaan ole merkitystä.
Hiusten keratiiniketjuja pitää koossa kolmenlaiset kemialliset sidokset (sillat) vety-, suola-(ioni) ja rikkisidokset. Vetysidoksia rakentuu vety- ja happiatomin sitoutuessa toisiinsa tiheästi yksittäisen ketjun kierteiden väleissä. Rikki- ja suolasidokset muodostuu vierekkäisten keratiiniketjujen välille.

HIUKSEN OMINAISUUKSIA

Hiuksessa on keskimäärin 6-10 suomukerrosta. Mitä paksumpi hius on, sitä enemmän siinä on suomukerroksia. Paksuus voidaan mitata hiusvahvuusmittarilla. Keskivahvuisten hiusten läpimitta on 0,04-0,06 mm. Tätä pienempi luku tarkoittaa ohutta hiusta ja suurempi luku paksumpaa hiusta. Hiusten paksuudessa on kuitenkin ero tuuhean hiusmassan ja yksittäisen paksun hiuksen välillä. Hiuksisto voi olla harva mutta yksittäittäiset hiukset paksuja, jolloin hiukset tuntuvat ja näyttävät paksuilta ja päinvastoin.
Tyypilliset rakenteelliset ominaisuudet:
-joustavuus
-venyvyys
-taipuisuus
-kohoaminen
-paksuus
-kiilto
-sähköisyys

Rakenteelliset ominaisuudet voimistuvat tai heikkenevät erilaisten käsittelyjen ja tuotteiden ansiosta.


Hius on hygroskooppista, jolla tarkoitetaan hiuksen kykyä sitoa kosteutta esim. ilmasta. Kosteuden imeytyessä hius muuttuu venyvämmäksi ja turpoaa. Mitä vaurioituneempi hius on, sitä enemmän sen kyky sitoa kosteutta lisääntyy.


Hius on rakenteltaan on kimmosa ja joustava, hyväkuntoisena se venyy 10-30 prosenttia mutta palautuu alkuperäiseen muotoonsa spiraalimaisen rakenteensa vuoksi. Rakennevauriotunut hius menettää joustavuuttaan ja veltostuu. Hiuksen pintaa voidaan kiillottaa, kosteutta lisätä ja rakennetta paikata mutta joustavuutta ei voida palauttaa. Mitä vaurioituneempi hius on, sitä enemmän se venyy, varsinkin märkänä venytettäessä se vaurioituu helposti lisää.


Hiuksen kihartuminen ja taipuisuus ovat yksilöllisiä ominaisuuksia hiuksessa. Mitätaipuvamp hius on, sitä kuohkeammalta se näyttää. Kiharat hiukset sijoittuvat toistensa päälle ilmavasti kun taas suorat hiukset limittäin ja litteästi. Muotoilutuotteilla saadaan hiukseen tilapäisesti kuohkeutta ja permanenttikäsittelyllä on mahdollista muuttaa hiuksen rakenne taipuisaksi ja kiharaksi pysyvästi.


Hiuksen pinta on sähköiseltä varaukseltaan negatiivinen ja vetää puoleensa positiivisia hiukkasia. Puhtaat, kuvat hiukset ovat usein sähköiset, jolloin pöly ja lika tarttuu niihn helposti hankaloittaen kampausten tekoa. Mitä huonokuntoisemmat hiukset ovat, sitä negatiivisempi niiden varaus on. Sähköisyyttä voidaan vähentää kationiaktiivisilla hoitotuotteilla.



HIUSLAATU

Laadullisia ominaisuuksia:

-ohut, paksu
-liukas, karkea
-taipuisa, kuhartuva, suora
-runsas, vähäinen hiusmassa
-lyhyt, puolipitkä, pitkä

Normaali hius:


Ohut hius:

Yksittäinen hius on läpimitaltaan ohut.

Kuiva hius:


Lasimainen hius:
Sileä ja kiiltävä. Suomukerros sukeutunut ja tiivis.

HIUKSEN KASVUVAIHEET JA LUONNOLLINEN VAIHTUMINEN


Anageeninen vaihe (kasvuvaihe):
-kestää 2-6 vuotta, mutta lyhenee ihmisen ikääntyessä
-solut jakaantuvat ja työntävät keratiinisoituvia soluja karvatupessa ylöspäin.
-hius voi kasvaa n. 1cm kuukaudessa
-normaalisti 85-90% hiuksista on kasvuvaiheessa






Katageenivaihe (välivaihe):
-kestää n. 2 viikkoa, jolloin hiusten kasvu loppuu solujen jakaantumisen myötä
-karvatuppi supistuuja hius irtaantuu sille tärkeistä verisuonista ja ravinnonlähteistä
-hius irtoaa vasta mekaanisen rasituksen myötä
-välivaiheessa on n. 1% hiuksista






Telogeenivaihe (lepovaihe):

-kestää n. 2-4 kuukautta
-hius irtoaa hiuspohjasta
-lepovaiheen loppupuolella hiusnystystä kehittyy uusi hius ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa
-lepovaiheessa n. 10-15% hiuksista yhtäaikaisesti










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti